Despre noi



Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA) este o organizație non-guvernamentală, asociație bazată pe membri, care pledează pentru agricultura ecologică și produse agroalimentare ecologice în Republica Moldova. Membrii ei includ: fermieri, procesatori, asociații de fermieri, distribuitori, importatori, exportatori, consultanți, vânzători, consumatori etc.

Membrii MOVCA colaborează între ei prin crearea rețelelor, reprezentanțelor și inițiativelor pentru susținerea și promovarea prcticilor de cultivare organică, precum și împărtășirea informațiilor despre mediul pozitiv și beneficiile nutriționale ale produselor organice, inclusiv cu mass-media și factorii de decizie.

Noi, ca membri ai MOVCA

  • Am stabilit activități comerciale în lanțul valorilor ecologice în Moldova, bazate pe standarde ecologice comune;
  • Lucrăm în armonie cu mediul înconjurător și promovăm sustenabilitatea;
  • Recunoaștem necesitatea agriculturii ecologice și faptul că ea este viabilă din punct de vedere economic;
  • Muncim pentru a proteja biodiversitatea în Moldova;
  • Recunoaștem interdependența tuturor părților componente ale comunității ecologice;
  • Realizăm că fermele ecologice sunt fundamentul industriei ecologice;
  • Căutăm și folosim un întreg sistem cât mai apropiat practicilor agricole și de afaceri;
  • Încurajăm dezvoltarea unui sistem durabil al produselor alimentare, care este ecologic, economic viabil și social corect.

BENEFICIILE MEMBRILOR

Beneficii pentru fermieri

Producătorii – de la mic la mare – constituie cea mai importantă verigă în lanțul de valori al agriculturii ecologice. Lupta pentru susținerea fermierului ecologic este motivul principal pentru care a fost creată MOVCA. Suntem întotdeauna disponibili pentru a consulta și a ajuta fermierii în legătură cu toate aspectele producerii, certificării și promovării lor în domeniul agriculturii ecologice.

Beneficii pentru consultanți

Consultanții calificați au posibilitatea să desfășoare training-uri și instruiri pentru membrii MOVCA, ei fiind introduși într-o listă de experți ce vor fi recomandați beneficiarilor. De asemenea, consultanții au posibilitatea să colaboreze cu MOVCA pentru pregătirea unor propuneri de proiecte mari ce vizează agricultura ecologică.

Beneficii pentru furnizori

Asociația ajută furnizorii de input-uri (material săditor, fertilizanți) să-și promoveze produsele atât printre membrii săi, cât și la diferite evenimente publice dedicate agriculturii ecologice. De asemenea, MOVCA consultă furnizorii pentru ca aceștia să poată fi incluși în registrul de produse permise pentru utilizare în producția agroalimentară ecologică.

Beneficii pentru procesatori

Companiile care achiziționează producție ecologică pot dispune de informații despre tipurile de culturi crescute în regim ecologic din țară și volumul lor de producție. MOVCA își îndeamnă membrii-fermieri să cultive numai produse de calitate, care să corespundă standardelor ecologice ale UE. De asemenea, noi acordăm consultanță în domeniul certificării ecologice a întregului proces de procesare.

Beneficii pentru comercianții cu amănuntul

Se știe că producătorii nu pot să facă față cererii consumatorilor în ceea ce privește producția ecologică. Unul din obiectivele principale ale MOVCA este să sporească volumul de producție ecologică, încât fiecare parte să beneficieze de contracte de furnizare cu întreprinderile de vânzare cu amănuntul interne și internaționale.

Beneficii pentru consumatori

Consumatorii sunt cei care formează cererea pentru produse. Regula spune: “Dacă există cerere – apare și oferta!“. În acest sens, MOVCA este puntea de legătură dintre consumator, producător și furnizor. Consumatorii, care de asemenea pot deveni membri ai MOVCA, beneficiază de acces direct la producătorii ecologici locali, care sunt membri MOVCA, pot comunica cu ei, pot solicita anumite produse și pot fi siguri de calitatea producției procurate.

PRINCIPIILE AGRICULTURII ECOLOGICE

MOVCA a adoptat principiile IFOAM (Federația Internațională a Mișcărilor din Agricultura Organică) ale agriculturii ecologice după cum urmează:

1. Principiul sănătăţii, conform căruia agricultura ecologică trebuie să asigure şi să îmbunătăţească starea de sănătate a solului, plantelor, animalelor, oamenilor şi a întregii planete ca un tot unitar şi indivizibil. Agricultura ecologică este destinată producerii de alimente sănătoase cu o calitate nutritivă superioară, care să contribuie la prevenirea bolilor şi la întreţinerea stării de bine.

2. Principiul ecologic, conform căruia agricultura ecologică trebuie să se bazeze pe sistemele şi ciclurile ecologice vii, să lucreze cu acestea, să încerce să le stimuleze şi să le susţină. Agricultura trebuie să ajungă la un echilibru ecologic prin elaborarea unor sisteme de producţie agricolă, gospodărirea habitatelor şi întreţinerea diversităţii genetice şi agricole.

3. Principiul corectitudinii, conform căruia agricultura ecologică trebuie să dezvolte relaţii care să asigure corectitudine în raport cu mediul înconjurător şi condiţiile de viaţă. Corectitudinea este exprimată prin echitate, respect, dreptate şi consideraţie faţă de lumea înconjurătoare, atât în relaţiile dintre oameni, cât şi în relaţiile dintre oameni şi alte fiinţe vii.

4. Principiul administrării, conform căruia agricultura ecologică trebuie administrată într-o manieră prudentă şi responsabilă, pentru a proteja sănătatea şi bunăstarea generaţiilor actuale şi viitoare, precum şi a mediului. Agricultura ecologică trebuie să prevină apariţia unor riscuri majore prin adoptarea unor tehnologii corespunzătoare.

Află mai multe despre MOVCA pe www.movca.md

8Ore instruire
10Experți
2kÎnregistrați
40Lecții