Despre noi“Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA) este o organizație non-guvernamentală, asociație bazată pe membri, care pledează pentru Agricultura Ecologică și produse agroalimentare ecologice în Republica Moldova. Membrii ei includ: fermieri, procesatori, asociații de fermieri, distribuitori, importatori, exportatori, consultanți, vânzători, consumatori etc.

Membrii MOVCA colaborează prin crearea rețelelor, reprezentanțelor și inițiativelor pentru susținerea și promovarea practicilor de cultivare organică, precum și împărtășirea informațiilor despre mediul pozitiv și atributele nutriționale benefice ale produselor organice consumatorilor, mass-mediei și factorilor de decizie.

Noi, ca membri ai MOVCA

  • Am stabilit activități comerciale în lanțul valorilor ecologice în Moldova, bazate pe standarde ecologice comune;
  • Lucrăm în armonie cu mediul înconjurător și promovăm sustenabilitatea;
  • Recunoaștem necesitatea agriculturii ecologice pentru a fi viabilă din punct de vedere economic;
  • Muncim pentru a proteja biodiversitatea în Moldova;
  • Recunoaștem interdependența tuturor părților componente ale comunității ecologice;
  • Realizăm că fermele ecologice sunt fundamentul industriei ecologice;
  • Căutăm și folosim un întreg sistem cât mai apropiat practicilor agricole și de afaceri;
  • Încurajăm creșterea unui sistem durabil al produselor alimentare, care este ecologic, economic viabil și social corect.

BENEFICIILE MEMBRILOR

Beneficii pentru Fermieri

Producătorii – de la mic la mare – constituie cea mai importantă verigă în lanțul de valori al Agriculturii Ecologice. Lupta pentru susținerea fermierului ecologic este motivul principal pentru care a fost creată MOVCA. Sîntem întotdeauna disponibili pentru a consulta și a ajuta fermierii în legătură cu toate aspectele producerii, certificării și promovării lor în domeniul Agriculturii Ecologice.

Beneficii pentru Consultanți

Consultanții calificați au posibilitatea să desfășoare training-uri și instruiri pentru membrii MOVCA, astfel fiind introduși pe lista de experți recomandați. De asemenea, consultanții au posibilitatea să colaboreze cu MOVCA pentru pregătirea propunerilor de proiecte mari ce vizează Agricultura Ecologică.

Beneficii pentru Furnizori

Asociația ajută furnizorii de imput-uri (material săditor, fertilizanți) să-și promoveze produsele atât printre membrii săi, cît și la diferite evenimente publice dedicate Agriculturii Ecologice. De asemenea, MOVCA consultă furnizorii pentru ca aceștia să poată fi incluși în Registrul de produse permise pentru utilizare în producția agroalimentară ecologică.

Beneficii pentru Procesatori

Companiile care achiziționează producție ecologică pot dispune de informații despre tipurile de culturi crescute în regim ecologic din țară și volumul lor de producție. MOVCA își îndeamnă membrii-fermieri ca aceștia să cultive numai produse de calitate, care să corespundă standardelor ecologice ale UE. De asemenea, noi acordăm consultanță în domeniul certificării ecologice a întregului proces de procesare

Beneficii pentru Comercianții cu amănuntul

Se știe că producătorii nu pot să facă față cererii consumatorilor în ceea ce privește producția ecologică. Unul din obiectivele principale ale MOVCA este să sporească volumul de producție ecologică, încât fiecare parte să beneficieze de contracte de furnizare cu întreprinderile de vânzare cu amănuntul interne și internaționale.

Beneficii pentru Consumatori

Consumatorii sînt cei care formează cererea pentru produse. Regula spune: “Dacă există cerere – apare și oferta!“. În acest sens, MOVCA este puntea de legătură dintre consumator, producător și furnizor. Consumatorii, care de asemenea pot deveni membrii MOVCA, beneficiază de acces direct la producătorii ecologici locali, care sînt membri MOVCA, pot comunica cu ei, pot solicita anumite produse și pot fi siguri de calitatea producției procurate.

PRINCIPIILE AGRICULTURII ECOLOGICE

MOVCA a adoptat principiile IFOAM (Federația Internațională a Mișcărilor din Agricultura Organică) ale Agriculturii Ecologice, după cum urmează:

1. Principiul sănătăţii, conform căruia agricultura ecologică trebuie să asigure şi să îmbunătăţească starea de sănătate a solului, plantelor, animalelor, oamenilor şi a întregii planete, ca tot unitar şi indivizibil. Agricultura ecologică este destinată producerii de alimente sănătoase cu o calitate nutritivă superioară, care contribuie la prevenirea bolilor şi la întreţinerea stării de bine.

2. Principiul ecologic, conform căruia agricultura ecologică trebuie să se bazeze pe sistemele şi ciclurile ecologice vii, să lucreze cu acestea, să încerce să le stimuleze şi să le susţină. Agricultura ecologică trebuie să ajungă la un echilibru ecologic prin organizarea sistemelor de producţie agricolă, gospodărirea habitatelor şi întreţinerea diversităţii genetice şi agricole.

3. Principiul corectitudinii, conform căruia agricultura ecologică trebuie să dezvolte relaţii care să asigure corectitudinea în privinţa mediului înconjurător şi a condiţiilor de viaţă. Corectitudinea este exprimată prin echitate, respect, dreptate şi consideraţie faţă de lumea înconjurătoare, atât în relaţiile dintre oameni, cât şi în relaţiile dintre oameni şi alte fiinţe vii.

4. Principiul administrării, conform căruia agricultura ecologică trebuie administrată într-o manieră prudentă şi responsabilă, pentru a proteja sănătatea şi bunăstarea generaţiilor actuale şi viitoare, precum şi a mediului. Agricultura ecologică trebuie să prevină apariţia unor riscuri majore, prin adoptarea unor tehnologii corespunzătoare.

8Ore instruire
10Experti
859Înregistrați
40Lectii